Dönts szabadon arról, hogyan gondoskodsz gyermekedről bárhol, bármikor, igény szerint.
Gyere el a következő akcióra:
ha szeretnél tenni azért, hogy a szoptatás élményét minél több gyermek és édesanya megtapasztalja. Egy nagy közös szoptatással bátorítjuk azokat, akik szívesen gondoskodnának íly módon kisbabájukról bárhol útközben, de félnek attól, hogy kiküldik őket egy kávézóból vagy tartanak a rosszalló tekintetektől. Mutassunk példát arról, hogy a szoptatás természetes, egyszerű és nagyszerű módja a kisbaba táplálásának, megnyugtatásának és a vele való törődésnek.




2011. szeptember 16., péntek

Mester Dóra a nyilvános szoptatásról

A köztéri szoptatás nem magánügy!

A nyilvános szoptatás ellentmondásos kérdés, nem mindegy, hogy kinek, mikor, milyen körülmények között mutogatjuk a cicinket. Heti gyors Mester Dóra szexoktatóval.
A világ „fejlett” országaiban létezik egy számomra igen ellentmondásos termék, az úgynevezett nursing cover, ahogy én fordítanám, szoptatást elfedő takaró. Persze az, hogy van ilyen a piacon, még nem árul el semmit arról, hogy hány nő veszi és használja vagy arról, hogy általában a nők hogyan viszonyulnak a nyilvános szoptatás kérdéséhez. Bennem azonban ezek alatt a szépséges virágos pajzsok alatt pózoló kismamamodellek látványa mégis azt az érzetet kelti, hogy – a szó átvitt értelmében is – a szopó babákon túl még van valami társadalmi „ügy” is e kendők mögött. Amennyire tudom, ma Magyarországon is változó, hogy kiben milyen érzést vált ki egy nyilvánosan szoptató nő látványa. Voltak konkrét konfliktusok, például amikor egy közintézményben szoptató anyukát kikísért a biztonsági őr, de ott vannak a szabad szoptatásért kiálló civil mozgalmak is.
Közügy vagy magánügy, kié a didi?
Mester Dóra
Mester Dóra szexoktató

A cicivel való rendelkezés úgy tűnik, egyáltalán nem magánügy, még ha egyetemes emberi jogunk is, hogy gyermekünket emlőnkből bárhol, bármikor szabadon táplálhassuk. És éppen azért nem, mert ugyanez a mell, ez a drága csecs nemcsak anyai, hanemsokak szerint legalább annyira egyetemesnek gondolt szexuális szimbólum is. Egy bármilyen átlagos városi környezetben viszonylag gyakran lehet látni csupasz melleket, hangsúlyozom, nem szoptató, hanem szexuális melleket. Női cicik ma már plakátok, reklámok, hirdetések szinte állandó tartozékai. Szerintem ebből fakad a zavar, hogy mi van akkor, ha ez az egyértelműen szexuálisnak kódolt női testrész egy egészen másik szövegkörnyezetben válik láthatóvá. Attól jövünk zavarba, hogy nem tudjuk a fedetlen keblet nem szexisnek látni? Vagy attól, hogy tudjuk, hogy ennek semmi köze a szexhez és éppen ez a zavaró benne? Vagy az, hogy egyszerre látjuk benne, hogy szexi is meg nem is? Azt gondolom, ezek mögött valahol az is ott van, hogy magát az anyát nem tudjuk egyszerre szexuálisan aktív nőként és anyaként is látni. Mintha ezek a dolgok valahogy kizárnák egymást. Mert egyébként nem lenne ezzel az egésszel semmi baj. Vagy igen?

A cikk folytatását itt olvashatod.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése